Van treintjesbouwer naar netwerk engineer: over hoe het leven lopen kan

feb 7, 2017

‘Mijn vader had een modelspoor vroeger. Als klein ventje was ik er als de kippen bij, want toen al vond ik alles wat met techniek te maken had machtig interessant. Ik mocht hem helpen met de elektronica. Mijn vader was sowieso iemand die alles zelf deed in huis, steevast met mij als nieuwsgierige leerling aan zijn zijde’, vertelt Ronald Nijman, als netwerk engineer de nieuwste aanwinst binnen het team van Quality Networks.

Over boeken en bibliotheken

‘Na een aantal jaren atheneum had ik wel gezien; we moesten veel boeken lezen en de talenkant lag me niet zo. Ik wilde liever exacte vakken volgen, zoals natuur- en scheikunde en wiskunde en techniek. Toen ik eenmaal overstapte naar de MTS, die letterlijk aan de overkant van de straat lag, voelde ik me al snel als een vis in het water. Ik ging meer en meer hobbyen in de avonduren en fietste regelmatig naar de plaatselijke bibliotheek om boeken over techniek te halen. En die las ik dan vervolgens wel van A tot Z. Er waren immers nog geen computers, dus ik moest al mijn kennis uit boeken halen.

Overal met techniek bezig

‘Na mijn militaire dienst kwam ik in contact met de NS: de automatisering kwam er net op gang en dat was een ware buitenkans. Met een aantal jonge mensen die net van school kwamen, waren we verantwoordelijk voor het netwerkbeheer. Feitelijk is dat werk de voorloper geweest van wat ik in mijn latere leven ben blijven doen. Ook nu, bij Quality Networks’, aldus Ronald. ‘Techniek trekt me gewoon heel erg aan, omdat geen dag hetzelfde is. De ene keer los je een storing op, dan weer maak je een nieuw ontwerp of werk je aan verandering. Maar ook in mijn vrije tijd houd ik me nog altijd met techniek bezig. Zo sleutel ik regelmatig aan mijn racefietsen om deze zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Zeker als ik uitdagingen als de Mont Ventoux of de Alpe d’Huez ga fietsen.’

De tijd anno nu

‘Als we wat breder kijken dan zie ik dat security een steeds terugkerend thema is voor de komende periode. Niet alleen voor bedrijven, maar ook in privé-omgevingen van particulieren. Daar ligt ook voor de wereld van ICT een belangrijk aandachtsgebied. Maar ook proactief beheer, door te monitoren wat er achter de schermen gebeurt, is in toenemende mate onmisbaar. Op die manier ben je het probleem een stap voor en dat vind ik uitdagend en mooi.’