Toename cyberaanvallen: vulnerabilityscan blijft hackers een stap voor

jun 28, 2016

Bij het woord ‘hacken’ denkt de gemiddelde Nederlander aan iets negatiefs. En dat is niet gek, want angst voor een cyberaanval blijkt hoogt te scoren in top 5 lijst van zaken waar mensen het meest bang voor zijn. Niet gek met voorbeelden als Diginotar, waar enige tijd geleden een uitgave van valse SSL-certificaten voor websites wereldwijd werd verspreid. Nederlandse overheidswebsites en ook andere websites werden tijdelijk als onveilig verklaard. Diginotar ging om die hack uiteindelijk failliet.

En dan is er nog het recentere voorbeeld van Juniper, waarvan een masterpassword bekend werd op internet, waardoor je willekeurig op betrokken firewalls kon inloggen en kwaadwillenden daardoor toegang tot achterliggende netwerken kregen.

Twee groepen hackers

Hackers zijn in in twee kampen te verdelen: de criminele hackers en de ethical hackers. Tot de criminele hackers behoren de goed georganiseerde bendes die als doel hebben bedrijven af te persen, geld buit te maken of informatie te stelen. Dan zijn er de hacktivisten, dat zijn mensen die vanuit idealisme hacken. Zij vinden het in de regel niet erg om gepakt te worden, omdat ze volledig staan voor hun zaak.

Ook de scriptkiddies zijn in opkomst: jonge kiddo’s tussen de 14 en 20 jaar die het vooral stoer vinden om te hacken, maar nog niet goed in beeld hebben wat de consequenties van hun daden zijn. Het andere kamp bestaat uit de ethical hackers. Het zijn mensen die op een ethische manier met hacken omgaan met als doel een organisatie te helpen. Zij helpen bedrijven om zwakke plekken te vinden in hun systemen.

Kwetsbaarheidsscan tegen hackers

Er zijn in de afgelopen jaren nogal wat cyberattacks geweest. En, net als je je huis goed afsluit voor je weggaat, zou je dat ook met je ICT-omgeving moeten doen. Maar dan continu. Ziet het zo: als een dief een inbreekt in een huis, gaat hij direct op zoek naar zwakke punten in de beveiliging. Slechte sloten? Een openstaand raam? Dáár slaat hij zijn slag. Met een ICT-omgeving is het niet anders. Hackers zoeken continu naar zwakke plekken in het systeem.

Met de vulnerabilityscan van Quality Networks spoor je deze plekken vóóraf op. Een security specialist van Quality Networks vertelt: “Als je weet waar de kwetsbare plekken zitten in je systeem, dan kun je juist op die punten gericht actie ondernemen. Heel zinvol, want je bent de hacker daarmee een stap voor. We merken in de praktijk dat dit rust oplevert. En angst vermindert. Het zijn emoties die een ondernemer niet kan gebruiken in zijn dagelijkse praktijk waarin hij volop met zijn vak bezig is.

We deden dit eerder binnen de financiële wereld, die natuurlijk hartstikke interessant is voor kwaadwillende hackers. Externe auditors controleerden onze bevindingen en bevestigden dat onze scan aan de hoogste kwaliteitsstandaarden voldoet.

Persoonlijke missie

“Ik vind het persoonlijk prachtig om te zien hoe een onderneming in control raakt doordat haar ICT-landschap helemaal is doorgelicht en de zwakke plekken zijn gerepareerd. Niet zelden verhoogt het de productiviteit. Het is mijn missie om alle kennis die ik in de afgelopen jaren heb verzameld te delen. Soms kan een kleine aanpassing een ernstig probleem voorkomen.

En dat is mooi. Wat ik wil is een vertaalslag maken van het ongrijpbare naar iets heel simpels: jezelf beschermen. Rust in de tent brengen. Er is immers veel wat bedrijven actief zelf kunnen doen. En dat voelt toch anders dan passief afwachten tot de volgende aanval komt”, aldus de bevlogen specialist.

Hoe goed is uw bedrijf beschermd?

Laat het eenvoudig testen. Bel met 088 695 0500 of stuur een mail naar info@qualitynetworks.nl. Onze kennis kan uw dagelijkse rust worden.