Over bedreigingen en security

nov 10, 2015

Jongeren die DDos-aanvallen inzetten, bewijsdrang om te tonen dat ze in staat zijn om een internetprovider volledig plat te leggen en het ongemerkt installeren van software op andermans pc. Het klinkt misschien als een scenario uit een science fiction film, maar niets is minder waar.

De realiteit anno nu
Met een computer, mobiele telefoon, externe harde schijf, een USB-stick en de juiste kennis kom je, ook als jongere, eventueel met behulp van YouTube, tegenwoordig al een heel eind. Ook als je kwade bedoelingen heb. En er is niet alleen schade bij kleine bedrijven, ook grote jongens als Ziggo en KPN lijden regelmatig onder DDoS-attacks. Herinnert u zich het nieuws in oktober nog? Over vijf jongeren die aangehouden werden? Ze woonden nog bij hun ouders notabene.

Nog beter beveiligen
Als het grote bedrijven al overkomt, hoe staat het dan met de netwerksecurity van de gemiddelde MKB-ondernemer? In de praktijk blijkt er weinig aandacht voor, omdat netwerksecurity als ingewikkeld wordt ervaren. En soms is er simpelweg geen budget. Gelukkig zijn er ook een aantal (gratis) voorzorgsmaatregelen die u zelf kunt treffen om de risico’s op attacks binnen uw bedrijf te verkleinen.

Voorzorgsmaatregelen
Een alom bekende en tegelijkertijd zeer effectieve manier om uw bedrijf te beschermen is het regelmatig updaten van de software. Het gros van de fabrikanten biedt dit als gratis service aan of als onderdeel van de licentie. Daarnaast is logging, monitoring en het maken van back-ups essentieel, bij voorkeur periodiek. Mocht er dan eens wat misgaan, dan bent u binnen no-time weer in de lucht. Natuurlijk claimen we bij Quality Networks niet dat u hiermee klaar bent. Verre van. Maar het is een begin. En voor de rest? Wij kennen wel iemand die u helpen kan.