Blockchains: eindelijk, het is tijd voor de échte cloud

sep 23, 2016

Eén grote wereldcomputer. Dat is de beste omschrijving voor blockchains, dat tegelijkertijd de oorspronkelijke datastructuur is achter het bitcoin-netwerk.Theoretisch? Vergelijk blokchains met de structuur van DNA-sliert. In zo’n sliert is het niet mogelijk om één klein onderdeel te verwijderen. Zo werkt het ook met blokchains. En die eigenschap maakt de blockchains-technologie razend veilig. Daarover later meer.

Gecentraliseerde verzamelplaatsen verdwijnen

Oké, we maken het concreet, want dit is geen alledaagse kost. Wél belangrijke kost overigens, want het vergroot jouw afzetmarkt en daarmee je commerciële kansen op termijn enorm. Het is als de wereld in je broekzak, zeg maar. En dan ook nog op een manier die veiliger is dan alle huidige cloud-oplossingen bij elkaar. Dat vraagt om uitleg. Het gros van de diensten en software die we op dit moment gebruiken functioneert op basis van databases.

In deze databases zijn gegevens van allerlei aard opgeslagen. Denk aan identiteitsgegevens, medische data, bedrijfsgegevens van de Kamer van Koophandel, financiële gegevens en nog veel meer. Al deze gegevens zijn opgeslagen op grote servers die op hun beurt weer beheerd en beveiligd worden. Zoals bekend zijn dit soort verzamelkolossen van data interessante materie voor hackers.

Veilige bewaar- en deelplaats voor alles van waarde

In bovenstaand voorbeeld praten we over het huidige gangbare systeem dat, vanwege de centralisatie en geslotenheid moeilijk aansluitbaar is op andere databases. Tenminste, zonder flink in te boeten op de factor veiligheid. Dat is heel anders bij de blockchains-technologie. Want… deze technologie is van niemand, het is een zogenaamd peer-to-peer netwerk. We zijn gezamenlijk eigenaar en werkelijk iedereen kan deelnemen.

Er is geen tussenkomst van een bedrijf (zoals bijvoorbeeld een bank) meer nodig om onder meer waardepapieren, zoals patenten, octrooien, hypotheekakten, virtuele valuta of andere eigendomsbewijzen te delen. Je zou deze relatief nieuwe technologie qua bezitsniveau kunnen vergelijken met e-mail of het internet. Blockchains zijn decentraal, open en daarmee een onmogelijk doelwit voor hackers.

Unieke eigenschap blockchains

Groot voordeel van dit decentrale model is dat er geen ophoping van grote hoeveelheden informatie meer zijn op één traceerbare plek. Het is betrouwbaarder en veiliger dan het huidige systeem. Blockchains hebben één unieke eigenschap: ze passen als een puzzel in elkaar. Denk nog even terug aan de DNA-sliert die we in het begin noemden. Deze is alleen langer te maken, je kunt er niets tussenvoegen, want dan breekt het geheel. Precies dat gegeven maakt blokchains enig in hun soort. Je voegt informatie toe aan de onderkant.

WIIFM?

What is in it for me? Dat vraagt elke ondernemer zich af. En waarschijnlijk al helemaal na het lezen van een blog met een relatief ingewikkeld onderwerp als dit. Onthoud dan het volgende: het internet of things is geen toekomstmuziek meer. En blockchains evenmin. Al is het alleen maar omdat blockchains ook geprogrammeerd kunnen worden. Dapp’s (gedecentraliseerde applicaties) zijn bijvoorbeeld niet weg te denken uit het internet of things. Bij slim gebruik kan het grote efficiencyvoordelen, meer veiligheid en een grotere afzetmarkt opleveren.

Hoewel het nu wellicht nogal abstract klinkt, zal het steeds duidelijker worden als je er meer over voorbij ziet komen. Heb je nu alvast vragen na het lezen van deze tekst, wat we ons helemaal kunnen voorstellen, bel dan even met Mike van Raam, oprichter en eigenaar van Quality Networks. Mike is bereikbaar op +31 (0)88 695 0500.