De hacker aan het woord: ‘Het is een kat-en-muisspel’

mrt 1, 2016

Via TOR-netwerken (open netwerken voor anonieme communicatie) brengen ze schade toe aan honderden, soms duizenden computers tegelijk. Ze zijn continu op zoek naar dat ene programmeerfoutje in de nieuwste versie van bijvoorbeeld Windows. Hackers: ze worden niet alleen sneller en slimmer, maar óók steeds jonger. Een vijftienjarige hacker vertelt over zijn grootste passie.

De kick
‘Het liefst bouw ik een netwerk op om een grote aanval in te zetten. Dat geeft een kick. Die spanning, daar doe ik het voor. En dat ik er een aardig centje mee bijverdien is mooi meegenomen. Als ik een lijst met IP-adressen en aanvullende gegevens verkoop levert me dat al gauw zo’n tweehonderd euro op. Ik word uitbetaald in bitcoins. Gemiddeld verkoop ik zo’n 6 lijsten per maand. Mijn doel is om zoveel mogelijk virussen en malware te verspreiden. Ik heb er veel plezier in om steeds beter te worden en als ik iets moois voorbij zie komen, dan ga ik er achteraan tot het lukt,’ aldus een scholier van vijftien jaar. Hij geldt, samen met zijn veelal jonge mede-hackers, als reëel gevaar voor elke bezitter van een pc. En dan maakt het niet uit of er achter het IP-adres een natuurlijk persoon of een multinational schuilgaat.

Over tijd, passie en gedrevenheid
Jonge hackers hebben, naast een enorme hoeveelheid tijd, ook een gedrevenheid die voortkomt uit passie. Ze willen alles weten over hacken, onderhouden een realtime netwerk met hun mede-hackers en zijn 24/7 online. En dat maakt ze onwaarschijnlijk goed. En gevaarlijk. Als er een nieuw virus in ontwikkeling is, hebben zij het al gevonden en er schade mee toegebracht aan anderen. De scholier vertelt: ‘Laatst bouwde ik een zeer schadelijke code, die bij nader inzien toch te gevaarlijk was. Voor mij in dit geval, omdat mijn identiteit te achterhalen was. Ik heb de hele boel uiteindelijk verkocht op één van de vele illegale fora binnen mijn uitgebreide netwerk. Eigenlijk vond ik het jammer, want het was een waar kunstwerk. Ik was er trots op!’

Voor niets gaat de zon…
Gratis virusscanners. Kwetsbaarheden in klungelig geprogrammeerde routers en firewalls. Eenvoudige wachtwoorden. Het is soms kinderlijk eenvoudig voor een hacker om in breken en schade toe te brengen aan uw systeem. En aan dat van uw klanten. Liever voorkomen dan genezen? Neem contact met ons op via info@qualitynetworks.nl of bel direct met 088 695 0500.